Album „Polsko – Słowackie smaki”
został wydany wspólnie przez trzy organizacje: Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania
„Podbabiogórze”z siedzibą w Suchej Beskidzkiej, Pogórzańskie Stowarzyszenie
Rozwoju z siedzibą w Tuchowie oraz Mestna Akčná Skupina Babia Hora z siedzibą w
Oravská Polhora. Publikacja współfinansowana jest ze środków Unii
Europejskiej, a powstała ona w ramach polsko – słowackiego projektu
współpracy „Polski i Słowacki Festiwal
Smaku”. W tej trójjęzycznej publikacji (polski, słowacki, angielski) znajdziemy
przepisy kuchni regionalnej Podbabiogórza, Pogórza i Białej Orawy. „Wspólne
cechy i różnice tworzą barwną mozaikę kulinarną, oferując różnorodność w
jedności” – czytamy we wstępie. Zawiera zbiór ponad 90 najstaranniej wybranych,
tradycyjnych lub do tradycyjnych nawiązujące przepisy potraw okraszone pięknymi
zdjęciami. Znajdziemy tu zupy, przekąski, kluski, mięsa, ciasta i ciasteczka.
Książka podzielona jest na trzy części, z których każda zawiera wstęp
opisujący Lokalną Grupę Działania, ciekawe miejsce, które warto odwiedzić w danym
regionie, ludzi, którzy tą grupę tworzą i działaczy społecznych, wreszcie
tradycje i zwyczaje kulinarne oraz przepisy. Znajdziemy tu kluski kwicołki,
brąble z jabłkami spod Babiogórza, Švábka s mliekom, Perlek z Orawy oraz nasze
swojskie prołzioki, mordonie czy gomółki. Pozycja jest skarbnicą wiedzy o
tradycyjnej kuchni lokalnej. W dobie, kiedy przeżywamy renesans tradycji ludowej
książka stanowi niezbędnik każdej pani domu.
Opracowała:M.Z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz