wtorek, 13 stycznia 2015

Album „Polsko – Słowackie smaki”



Album „Polsko – Słowackie smaki” 


 został wydany wspólnie przez trzy organizacje: Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Podbabiogórze”z siedzibą w Suchej Beskidzkiej, Pogórzańskie Stowarzyszenie Rozwoju z siedzibą w Tuchowie oraz Mestna Akčná Skupina Babia Hora z siedzibą w Oravská Polhora. Publikacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej, a powstała ona w ramach polsko – słowackiego projektu współpracy  „Polski i Słowacki Festiwal Smaku”. W tej trójjęzycznej publikacji (polski, słowacki, angielski) znajdziemy przepisy kuchni regionalnej Podbabiogórza, Pogórza i Białej Orawy. „Wspólne cechy i różnice tworzą barwną mozaikę kulinarną, oferując różnorodność w jedności” – czytamy we wstępie. Zawiera zbiór ponad 90 najstaranniej wybranych, tradycyjnych lub do tradycyjnych nawiązujące przepisy potraw okraszone pięknymi zdjęciami. Znajdziemy tu zupy, przekąski, kluski, mięsa, ciasta i ciasteczka.
Książka podzielona jest na trzy części, z których każda zawiera wstęp opisujący Lokalną Grupę Działania, ciekawe miejsce, które warto odwiedzić w danym regionie, ludzi, którzy tą grupę tworzą i działaczy społecznych, wreszcie tradycje i zwyczaje kulinarne oraz przepisy. Znajdziemy tu kluski kwicołki, brąble z jabłkami spod Babiogórza, Švábka s mliekom, Perlek z Orawy oraz nasze swojskie prołzioki, mordonie czy gomółki. Pozycja jest skarbnicą wiedzy o tradycyjnej kuchni lokalnej. W dobie, kiedy przeżywamy renesans tradycji ludowej książka stanowi niezbędnik każdej pani domu.
Opracowała:M.Z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz